Bevalling verwerken met EMDR
Tagged Tags: ,

Heb je een zeer heftige bevalling meegemaakt en dreig je hier, of heb je hiervan, klachten? Er wordt sinds februari dit jaar onderzocht of EMDR hierbij ingezet kan worden als behandelmethode.

Veel voorkomende klachten van zeer heftige bevallingen zijn postnatale depressie en PTSS. Veel bloedverlies, een onjuiste bejegening richting jou als persoon tijdens de bevalling door bijvoorbeeld de arts en verplegers, fysieke pijn en meer, kunnen als zodanig traumatisch ervaren worden, dat klachten zich pas na de bevalling gaan ontwikkelen.

Ook bevallingen waarbij bijvoorbeeld een spoedkeizersnede moest plaatsvinden, waar een ruggenprik werd gezet en waar veel bloed verloren is, kunnen als zodanig traumatisch ervaren zijn dat EMDR een behandel optie kan zijn. Maar ook personen met al bestaande PTSS of trauma en die gaan bevallen, kunnen hierna een opleving van klachten ervaren.

Het Onze Lieve Vrouwen Gasthuis in Amsterdam onderzoekt sinds kort of EMDR een behandelmethode lijkt te zijn. Aangezien EMDR vaak wordt toegepast bij PTSS en depressie klachten, en deze klachten ook vaak voorkomen na een zeer heftige bevalling, is de kans hierop groot. De kans bestaat overigens dat praktijken behandeling van (traumatisch/heftige) bevallingen middels EMDR al betrekken bij hun takenpakket.

Maar helaas is op dit moment gezien de geringe onderzoeksresultaten, hard bewijs van effectiviteit niet onderzocht. Daarom moet je afgaan op de persoonlijke ervaringen van mensen. Het is geen verassing dat even googelen zowel positieve als negatieve ervaringen laat zien.

EMDR voor en na de bevalling

Met een EMDR sessie bij EMDR Therapie Den Haag zul je opnieuw gevoelens gaan ervaren. Dit zullen gevoelens zijn die tijdens de bevalling opkwamen. En deze ervaring zul je mondeling delen met behandeld therapeut. Sta je wel open voor het delen van dit soort fysieke intimiteiten? Overweeg dit wanneer een EMDR behandelplan een optie is. Daarnaast kan het herleven van gevoelens een heftige gebeurtenis zijn, maar helaas noodzakelijk wanneer EMDR toegepast wordt.

Moet je nog gaan bevallen, maar zijn er al klachten? Overweeg dan het volgende: Besef dat een ongeboren kind in de buik, gevoelig is voor stresshormoon. Teveel kan een negatieve werking hebben op de ontwikkeling en/of gezondheid van het kind. Omdat je met EMDR stressvolle situaties opnieuw gaat beleven, moet je goed overwegen of dit verstandig is vóór je bevalling. De stresshormonen die vrij komen zullen door je lichaam gieren en daar gaat het kind mee te maken krijgen. Overweeg EMDR dus ná de bevalling pas toe te passen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *